GELİBOLU'DA HIDRELLEZ COŞKUSU: TAŞLARDAN DİLEKLER YÜKSELDİ, ATEŞLER UMUTLA ATLANDI

Baharın müjdecisi olarak kabul edilen Hıdrellez Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde taştan araba, evler ve gidilecek okulun resimleri yapılıp, dilekler dilenerek, dualarla kutlandı

Gelibolu'da Hıdrellez Coşkusu: Taşlardan Dilekler Yükseldi, Ateşler Umutla Atlandı

Çanakkale'nin tarihi ve şirin ilçesi Gelibolu'nda, baharın gelişini müjdeleyen Hıdrellez Bayramı, coşku ve geleneklerle kutlandı. Her yıl Mayıs ayının ilk haftasında kutlanan bu özel günde, Gelibolulular Feneraltı sahilinde bulunan Hızır Kayası bölgesinde bir araya gelerek dileklerini diledi, dualar etti ve geleneksel ateşten atlama ritüelini gerçekleştirdi.

Halk arasındaki yaygın inanışa göre, Hızır ve İlyas peygamberlerin denizde, tam da Hızır Kayası'nın olduğu noktada buluştukları bu mübarek günde, kalpten edilen her türlü dileğin kabul olacağına inanılıyor. Bu nedenle Hıdrellez sabahı, Hızır'ın bereketiyle dolması umuduyla yiyecek ve erzak torbaları ile para keselerinin ağızları açık bırakıldı. Ev, arsa, araba sahibi olmak isteyenler, evlenmek ya da çocuk sahibi olmak arzusunda olanlar, istedikleri şeylerin küçük modellerini özenle yaparak dileklerinin gerçekleşmesi için dualar ettiler. Minik taşlardan evler, arabalar, hatta gidilmek istenen okulların resimleri sahildeki kumlara çizildi.

Deniz kıyısında toplanan Gelibolulular, yüzlerini serin deniz suyuyla yıkayıp, içten dualarını gökyüzüne gönderdi. Birçok kişi, üzerlerindeki olumsuzlukların ve kötülüklerin deniz suyuyla birlikte akıp gitmesi inancıyla topladıkları küçük taşları denizin dalgalarına bıraktı.

Hıdrellez coşkusunu yaşayan İnci Akbulut, bu gelenek hakkında şunları söyledi: "Burada Hıdrellez kutlaması yapıyoruz. Her sene süregelen bir inancımız var. Büyüklerimiz, İlyas peygamber ile Hızır Aleyhisselamın buluştuğu nokta olduğunu söylüyor burası için. Bu yüzden bizde arkadaşlarla toplanıp, bu gelenek haline geldiği için Hıdrellez yapıyoruz. Dileklerimizi diliyoruz. Gönlümüzden ne geçerse, kimimiz ev yapıyoruz, kimimiz araba yapıyoruz inançlarımız gereği. Allah herkesin dualarını kabul etsin."

Bir başka Gelibolulu Süleyman Akbulut ise, özel olarak topladığı taşlarla gelecekle ilgili hayallerini simgeleyen bir araba ve karavan modeli yaptıktan sonra duygularını şu şekilde ifade etti: "Ben Süleyman Akbulut, Gelibolu'nun yerlisiyim. Burada Hıdrellez şenliklerinde inanışlara göre, Hıdrellezde bir dilek dileniyor. Dileğin kabul olursa kısmet. Şimdi ben bir tane taksi yaptım. Taksinin arkasında da bir karavan var. Kısmet olursa bir karavanımız olacak ve tatillerimize karavanımızla seyahat edeceğiz."

Gelibolulular, gün boyu süren dileklerin ardından akşam saatlerinde yakılan Hıdrellez ateşinin üzerinden atlayarak, sağlık, bereket ve mutluluk dilediler. Ateşin üzerinden atlamanın, hastalıklardan korunmaya ve uğur getirdiğine inanılıyor. Gelibolu'da Hıdrellez, baharın coşkusunu, geleneklerin yaşatılmasını ve umut dolu dileklerin bir araya geldiği anlamlı bir gün olarak kutlandı.

ÇANAKKALE (UHA) - DOĞAN ZELOVA

EKONOMİ