T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın ev sahipliğinde, sentetik medya ve enformasyon güvenliğinin hayati önem taşıdığı günümüzde kritik bir çalıştay düzenlendi. "Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenliği Çalıştayı", 7 Mayıs 2025 tarihinde saat 10:00'da Ankara'daki T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Çalıştayda önemli bir konuşma yapan T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dijital çağın sunduğu kolaylıkların yanı sıra, yapay zeka ve sentetik medyanın kötü niyetli kişilerin elinde toplumsal düzeni sarsan bir araca dönüşebileceği tehlikesine dikkat çekti. Bakan Yerlikaya, özellikle yapay zeka ile üretilen sahte videolar, ses kayıtları ve görsel içeriklerin, arzu edilmeyen ciddi sonuçlar doğurabilen tehditler haline geldiğini vurguladı.
Bakan Yerlikaya, yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak, sahte haberlerin sosyal medyada gerçek haberlerden tam 6 kat daha hızlı yayıldığına dikkat çekti. Bu tür teknolojilerle oluşturulan manipülatif içeriklerin sadece bireylerin değil, aynı zamanda kurumların ve hatta ulusların itibarını dahi zedeleyebileceği uyarısında bulundu.
Kamu düzenini bozmaya veya halkı kışkırtmaya yönelik içeriklere karşı hızlı ve kararlı bir şekilde işlem yaptıklarını belirten Bakan Yerlikaya, sayısal örnekler vererek vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Dijital dünyada karşılaşılan her türlü içeriğin doğrudan doğru kabul edilmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yerlikaya, vatandaşlara sorgulama ve kaynağını araştırma çağrısında bulundu.
Bakan Yerlikaya, konuşmasında ayrıca, Filistinli kardeşlerimizin sesinin dijital dünyanın karanlıklarında susturulmaya çalışıldığına dair endişelerini de dile getirdi. Teknolojik gelişmelerin sanal dolandırıcılık ve yasa dışı bahis oyunları gibi pek çok yeni suç türünü ortaya çıkardığını belirten Bakan Yerlikaya, siber suçlarla kararlılıkla mücadele ettiklerinin altını çizdi ve bu başlıkların hizmet içi eğitim seminerlerinde ele alındığını, İletişim Başkanlığı ile sürekli koordinasyon halinde olduklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından çalıştay, iki ayrı oturum halinde devam etti. Alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen oturumlarda, sentetik medya ve enformasyon güvenliğine dair çeşitli boyutlar ele alındı ve çözüm önerileri tartışıldı. Çalıştay, verimli geçen oturumların ardından sona erdi.
ANKARA (UHA) - NECDET CÖMERT